За Проспан

Характеристика

От стотици години хората се уповават на лечебната сила на бръшляна. Фармацевтичната фирма Engelhard Arzneimittel е взела от народните познания за тази природна сила и ги е развила чрез дългогодишни научни изследвания. Резултатът е оригинален екстракт от бръшлян, произведен чрез специфични технологии, който се съдържа във всички лекарствени форми на Prospan® и те имат следните четири основни действия:

  • експекториращо
  • облекчаващо кашлицата
  • спазмолитично
  • противовъзпалително

Prospan втечнява секрета, което води до по-лесното му отхрачване. Като резултат кашлица намалява. Освен това Проспан се бори с типичните усложнения на бронхита: увеличена продукция на гъст, жилав секрет, трудности при дишане и спастична кашлица и като резултат води до облекчено дишане.

Prospan®:

  • може да бъде комбиниран с други лекарства без странични ефекти
  • съдържа пречистена растителна съставка (екстракт от бръшлян)
  • има много добра поносимост
  • съществува в различни лекарствени форми, подходящи за деца и възрастни (сироп, капки и ефервесцентни таблетки)

Ефекти

Ако погледнете растението не бихте си помислили, че то има толкова мощен ефект.

То, обаче, съдържа активни съставки наречени “сапонини”, които се намират предимно в листата му. Когато сапонините се разтворят във вода, те образуват пяна. От тук произтича и името им, защото на латински думата “sapo” означава сапун.

Днес, ефективността на бръшляна е научно доказана. Той е използван от много години в народната медицина и още повече, неговата ефективност при лечението на кашлицата е призната и в съвременната медицина.

Като лекарствено вещество, сапонините от листата на бръшляна действат благоприятно на дихателните пътища по следните три начина:

Експекториращ ефект: втечняват гъстия секрет в бронхите.

Потискащ кашлицата ефект: тъй като секретът е втечнен, власинките по-лесно го придвижват навън и той се отхрачва по-лесно, което води до освобождаване на бронхите и постепенно намаляване интензивността на кашлицата.

Спазмолитичен ефект: При намаляване нуждата от изкашляне, мускулите на бронхите се отпускат и облекчават, като конвулсивната кашлица се успокоява.

Доказано е, че сапонините са ефективни и срещу вируси и бактерии.

При лечение на астма, бръшлянът помага в облекчаването на кашличните пристъпи и успокояване на дишането. В този случай, неговият експекториращ ефект също оказва положително влияние.

Противовъзпалителен ефект: патентованият екстракт от бръшлян в Проспан притежава противовъзпалителен ефект

Съставка

Brashlqn-prospan-1

15 различни вида бръшлян могат да се намерят между Средна и Източна Азия. Лечебният бръшлян, за който тук става въпрос, расте в нашите географски ширини и неговото ботаническо име е “Hedera helix Linné”.

Бръшлянът се “катери” по стени, дървета и скали, като се закрепва по тях с малки прилепващи коренчета и може да достигне височина 20 метра и повече. Може да расте и по земята, където “пълзи” и се разпростира по широки участъци. Обича сенчести места и се нуждае от много влага. Зелен е през цялата година.

Растението бръшлян може да живее 200-300 години. Открити са дори видове, достигнали възраст от 450 години. Това означава, че най-старите растения, които живеят сега, са започнали да се развиват през 1550 година.

Извличане на лекарството

prospan-laboratory

Активната субстанция в Prospan® е екстрактът от листата на бръшлян. За да бъде екстрактът винаги с едно и също добро качество, трябва точно да се следва многоетапен, стандартизиран процес на извличане. Първо изсушените листа от бръшлян се потопяват в смес от вода и алкохол, за да се освободят съставките. Следва така наречената фаза на екстракция, отстранява се алкохолът и останалият концентрат се изсушава. Съставките остават в пречистен вид. Този, така наречен, сух екстракт се използва по такъв начин, че в съответната лекарствена форма (сироп, ефервесцентни таблети, капки) да се съдържа точно определеното количество от съставките на листата от бръшлян.

Пишете ни