ПРОСПАН сироп

Prospan-hpКакво представлява Проспан?

Сироп за кашлица. Бутилки от 100 ml сироп; бутилки от 200 ml сироп.

Проспан съдържа сух екстракт от листа на бръшлян, чийто терапевтичен ефект при заболявания на въздухоносните пътища, се дължи на секретолитичните, спазмолитичните и антитусивните свойства на гликозидните сапонини, които съдържа.

За какво се използва Проспан?

Проспан се използва за симптоматично лечение на хронични възпалителни бронхиални заболявания и при остро възпаление на дихателните пътища, придружено с кашлица.

Кога не трябва да взимате или да използвате Проспан?

При свръхчувствителност към някоя от съставките. Да не се прилага при деца под 2 година.

Какви предпазни мерки трябва да имате предвид при употреба на Проспан?

Поради липсата на данни за поносимостта по време на бременност и кърмене, продуктът може да се употребява само след консултация с лекар. Няма влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

Кои други продукти оказват влияние върху ефекта на Проспан или могат да бъдат повлияни?

Досега не са известни прояви на нежелани лекарствени реакции при едновременната употреба на Проспан с други лекарства. Следователно, използването на продукта заедно с други лекарства, например антибиотици, е безопасно.

Специални предупреждения

Неподходящ при вродена непоносимост към фруктоза. Може да причини стомашно дразнене и диария. В 2,5 ml сироп се съдържа 0,963 g сорбитол (= 0,08 хлебни единици). Съдържа калиев сорбат – има дразнещо действие и може да причини дерматит.

Как можете да използвате Проспан?

Ако не е предписано друго, малки деца (от 2 до 5 години) приемат по 2,5 ml от сиропа 3 пъти дневно; деца и юноши (от 6 до 9 години) приемат по 5 ml от сиропа 3 пъти дневно; възрастни и деца над 10 години приемат по 5 – 7,5 ml от сиропа 3 пъти дневно, използвайки приложената мерителна чашка. Преди употреба бутилката се разклаща добре.

Продължителността на лечението зависи от вида и тежестта на клиничната картина. Дори и при леки възпаления на дихателните пътища, лечението трябва да продължи най-малко една седмица. За да има терапията траен успех, лечението с Проспан трябва да продължи 2-3 дни след преминаване на симптомите.

В случаи на постоянни оплаквания или поява на задух, треска, както и на гнойни или кървави храчки, се налага консултация с лекар.

Какво трябва да предприемете, ако сте приели по-голямо количество от Проспан?

Няма съобщени случаи на предозиране.

Какви нежелани реакции може да предизвика Проспан?

В редки случаи може да има лаксативен ефект, поради съдържанието на сорбитол в продукта. В редки случаи е възможна проявата на реакции на свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта.

Муколитик – Спазмолитик – Облекчава кашлицата
Без алкохол – Без захар – Без оцветители

Състав

100 ml сироп съдържа:
0,7 g Hedera helix folium, extractum siccum – сух екстракт от листа на бръшлян (Dried Ivy Leaf
Extract)(5-7,5:1). Извличащ агент: етанол 30%.

Помощни вещества: калиев сорбат, сорбитол 70%, безводна лимонена киселина, ксантанова гума, есенция, пречистена вода. Ако имате допълнителни въпроси, обърнете се към лекуващия лекар или фармацевт.

Купи от аптека Санита

Купи от аптека Дара

Пишете ни