История

История

hipokratХипократ, “Бащата на медицината” (460 – 375 пр.хр), прави популярен екстракта от бръшлян. Тогава, обаче, той не е знаел нищо за активните му компоненти, а е вярвал в боговете и добрите духове, които живеят в растенията и им дават лечителни сили.

Диоскуридис (40 – 90 пр.хр.) – военен лекар и Хилдегард фон Бинген, хиляда години по-късно (1098г. до 1179г.), също постигат добри резултати, използвайки лечебната сила на бръшляна. Хилдегард, обаче, препоръчва растението да бъде използвано само повърхностно с обяснението, че лечебният ефект се дължи на преминаване на болестта от пациента в растението.

Леонардо Да Винчи (1452 – 1519) също познава лечебния ефект на бръшляна: според него, болестите при дивите глигани били по-малко, защото се хранели с бръшлян.

През 16 век, бръшлянът започва да се използва за лечение на възпаленията на респираторния тракт. До 19 век, обаче, той е използван само от народната медицина и едва след това успява да се наложи като общоприето лекарствено средство, повлияващо ефективно кашлицата.

Повратна точка в този преход е моментът, когато лекар забелязва, че децата от една област в Южна Франция страдат много по-рядко от кашлица. Той открива, че децата там пият млякото си от чаши, изработени от дървесните части на растението бръшлян.

Символизъм

В миналото бръшлянът е бил символ на плодовитост и безсмъртие. Това най-вероятно се дължи на факта, че растението е изключително устойчиво на влиянията на околната среда и е зелено през цялата година. През ранните години на Християнството хората погребвали мъртвите като ги полагали върху постелка от листа на бръшлян. В много средновековни църкви могат да се видят картини, на които присъства бръшляна. Дори днес, хората отглеждат бръшлян на гробовете на близките си.

В Древна Гърция бръшлянът често се е свързвал с виното. Сенчестата, студена природа на бръшляна балансирала горещия характер на виното. Дионисий, гръцкият бог на виното, опиянението и плодовитостта е пример за това. Той бил спасен от клонка от бръшлян при раждането му и затова го наричат още “Kissos” , което означава бръшлян.

Поради факта, че бръшлянът се увива плътно около стволовете на дърветата, той често се приема като символ на преданост и сполучлив брак.

Начинът, по който растението расте, увивайки се и гъвкаво преплитайки клонки, го прави и символ на женствеността.

Съвременна история

1872г. – Създаване на фирма “Engelhard Arzneimittel”

1950г. – Стартиране на производството на капки Проспан

1991г. – Стартиране на производството на сироп Проспан

1997г. – Стартиране на производството на ефервесцентни таблетки Проспан

2013г. – 15 години Проспан на българския пязар

2014г. – Проспан се продава в над 93 страни по света

 

Пишете ни