Често задавани въпроси

Кaква е минималната възраст за употреба на различните форми Проспан?

Проспан капки е регистриран за употреба при възрастни и деца над 2-годишна възраст.

Проспан ефервесцентни таблетки може да се прилагат при възрастни и деца над 6 години.

Кога да очакваме ефект от лечението с Проспан?

Началото на ефекта се отчита до 3 дни от началото на приема на Проспан. Времето до изява на ефекта зависи от състоянието на пациента, както и от тежестта на заболяването.

Съдържа ли Проспан глутен?

В серията Проспан не се съдържа протеинът глутен.

Кaква е максималната продължителност на употреба на Проспан?

Няма налични проучвания, касаещи периода на употреба на Проспан. Раполагаме със становище за безопасната употреба на Проспан в продължение на 4 седмици. По време на проучването поносимостта към продукта в рамките на 4-те седмици е много добра. Освен това, през този период не се отчита промяна в ефикасността на Проспан. (Treatment of chronic bronchitis with ivy leaf special extract) Forschende Komplementärmedizin Klass. Naturheilkunde 2002; 9, pp. 77-84)

Въпреки добрата поносимост и възможността за продължителна употреба на Проспан, препоръчваме консултация с лекар относно приема и дозирането на продукта.

Може ли Проспан да се използва по време на бременност и кърмене?

До момента няма противопоказания за употребата на Проспан по време на бременност и кърмене.

Какъв е механизмът на действие на Проспан?

Изследователски екип, ръководен от проф. Хеберлайн от Университета в Бон, през 2003г. доказва механизма на действие на Проспан, а именно посредством редица цитологични тестове, че α-hederin, основна субстанция в екстракта от листата на бръшлян, има индиректен ефект върху регулаторния механизъм на симпатиковата нервна система.

Изследванията, засягащи механизма на действие на Проспан доказват неговия бронхолитичен и секретолитичен ефект. Клиничните доказателства за бронходилататорния ефект датират още от 1998.

Може ли Проспан да се използва от пациенти със захарен диабет?

Да, тъй като Проспан не съдържа захар. Например: 2,5 мл от сиропа съдържат 0,963 г сорбитол (заместител на захарта) = 0,08 хлебни единици.

В какви случаи не бива да се използват продуктите Проспан?

Проспан не бива да се използва при свръхчувствителност към някоя от съставките!

Проспан ефервесцентни таблетки и сироп съдържат заместител на захарта – сорбитол, поради което не бива да се приемат от пациенти с фруктозна непоносимост.

Проспан ефервесцентни таблетки съдържат лактоза. Една ефервесцентна таблетка съдържа 29.7 мг лактоза. В случай на непоносимост към лактоза таблетките трябва да се приемат само след консултация с лекар.

Защо при употреба на Проспан сироп/капки може да се види понякога белезникава утайка?

В много редки случаи, когато капачката на сиропа не е правилно затворена, сорбитолът, който се съдържа в сиропа, кристализира и се формират белезникави остатъци. Освен това е възможно в сиропа/капките да се види утайка, която се дължат на естествения произход на продукта (екстракт от сухи листа на бръшлян). Това не променя качеството на продукта.

Колко време след първото отваряне може да се използват различните форми на Проспан?

Проспан еф. таблетки: 3 години

Проспан сироп: 6 месеца

Проспан капки: 6 месеца

Каква е поносимостта към Проспан сироп?

През 2002 г. е проведено ретроспективно проучване за поносимостта на Проспан сироп, приложен при повече от 50 000 деца (над 7 000 деца < 1 годишна възраст), данните от които са публикувани (Kraft, K. “Verträglichkeit von Efeublättertrockenextrakt im Kindesalter” (Tolerability of dried ivy leave extract in children) Zeitschrift für Phytotherapie 25 (2004), No. 4, pp. 179-181). Много добра поносимост е документирана също така и във възрастовата група под 1 година; единствено като страничен ефект за групата е отбелязана диария (0.27%).

Гастро-интестиналните смущения (диарията)се дължат на съдържащият се в сиропа сорбитол, който притежава лаксативен ефект.

Пишете ни