Проспан таблетки за смучене

pastiliКакво представлява Проспан таблетки за смучене и за какво се използва

Проспан таблетки за смучене са растителен лекарствен продукт, който се използва за симптоматично лечение на хронични бронхиални заболявания и остри възпаления на дихателните пътища, придружени с кашлица.

Какво трябва да знаете, преди да използвате Проспан таблетки за смучене

Не използвайте Проспан таблетки за смучене ако сте алергични към активното вещество или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

 

Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Проспан таблетки за смучене.
Ако оплакванията продължават или се появи задух, температура, както и гнойни или кървави храчки, се налага незабавна консултация с лекар.

Деца
Проспан таблетки за смучене не е предназначен за деца под 6 годишна възраст.

Други лекарства и Проспан таблетки за смучене
До момента не са провеждани проучвания за взаимодействия. До момента не са известни взаимодействия между Проспан таблетки за смучене и други лекарствени продукти.
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет
Това лекарство не трябва да се използва в периода на бременност и кърмене, тъй като няма достатъчно данни от провеждани проучвания с бременни и кърмещи жени

Шофиране и работа с машини
Не са необходими специални предпазни мерки

Проспан таблетки за смучене съдържа сорбитол и малтитол.
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да приемете този продукт.

Как да използвате Проспан таблетки за смучене?

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:
Възрастни и деца над 12 годишна възраст смучат по 1 таблетка 4 пъти дневно (еквивалентно на 104 mg сух екстракт от листа на бръшлян или 624 mg изходното вещество дневно).

Деца на възраст между 6 и 12 години смучат по 1 таблетка два пъти дневно (еквивалентно на 52 mg сух екстракт от листа на бръшлян или 312 mg от изходното вещество дневно).

Начин на приложение

За перорална употреба. Таблетки за смучене
Оставете таблетките да се разтворят бавно в устата, след хранене (да не се приемат в легнало положение).

Продължителност на употребата
Продължителността на лечението зависи от вида и тежестта на симптомите.
По правило лечението трябва да продължи около 1 седмица. Ако, обаче симптомите Ви продължават повече от 1 седмица, моля потърсете съвет от лекар.

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате усещането, че ефектът на Проспан таблетки за смучене е твърде силен или твърде слаб.

Ако сте приели повече от необходимата доза Проспан таблетки за смучене
Не превишавайте препоръчваната дневна доза. Приемането на значително високи количества (3 пъти дневната доза) може да предизвика гадене, повръщане и диария. В този случай е необходимо да се консултирате с Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Проспан таблетки за смучене
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Продължете приема на лекарството според предписанието на Вашия лекар или указанията в тази листовка.

Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Много редки
Могат да възникнат алергични реакции като задух, оток, зачервяване на кожата и сърбеж след приемането на лекарства, съдържащи бръшлян.

Нечести
При пациенти с повишена чувствителност могат да възникнат стомашно-чревни оплаквания като гадене, повръщане и диария.

При първите симптоми на алергия, лечението трябва да се преустанови.

Какво съдържа Проспан таблетки за смучене

  • Активното вещество е: сух екстракт от листа на бръшлян. 1 таблетка за смучене съдържа 26 mg сух екстракт от листа на бръшлян (Hedera helix folium extractum siccum) (5-7.5) : 1). Разтворител, използван за екстракцията: етанол 30 % об./об.
  • Другите съставки са: Течен малтитол, течен сорбитол 70% (некристализиращ), акация, лимонена киселина, калиев ацесулфам, средноверижни триглицериди, аромат на портокал, ментолов аромат, пречистена вода.

1 таблетка за смучене съдържа 0,53 g малтитол и 0,53 g сорбитол, еквивалентен на приблизително 0,09 хлебни единици.
1 таблетка за смучене съдържа 2,6 kcal=10,6 kJ

Как изглежда Проспан таблетки за смучене и какво съдържа опаковката

Проспан таблетки за смучене се предлага в оригинална опаковка от 20 таблетки за смучене.

Забележка:
Проспан таблетки за смучене съдържа растително активно вещество. Поради съдържанието на този растителен екстракт, цветът и вкусът на Проспан таблетки за смучене може леко да се променят. Това, обаче не оказва ефект върху качеството на продукта.

Растителните екстракти се приготвят от изсушени растения, или така наречената „дрога”. Изсушените листа от бръшлян се подлагат преди всичко на екстракция, т.е. съставките се отделят в смес, състояща се от вода и алкохол. Този процес се нарича екстракция. По време на фазата на сушене, алкохолът се отстранява напълно от сместа. Така, крайният продукт не съдържа алкохол.

Важен термин за описанието на качеството на екстрактите е така нареченото съотношение дрога към екстракт. Съотношение 5-7,5:1 означава, че 1 част екстракт е извлечена от 5-7,5 части дрога.

Проспан-решение при кашлица

Проспан спомага за втечняването на гъстия секрет и по този начин улеснява отхрачването. В същото време кашлицата намалява. По този начин Проспан се бори с типичните симптоми на бронхита: свръхпродукция на гъст секрет, задух и кашлица, като по този начин позволява на пациента да диша отново свободно.

Проспан таблетки за смучене не съдържа глутен.

Желаем Ви бързо възстановяване.

 

Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 6 години. Преди употреба прочетете листовката!

Купи от аптека Санита

Купи от аптека Дара

Пишете ни