История

История

hipokratХипократ, “Бащата на медицината” (460 – 375 пр.хр), прави популярен екстракта от бръшлян. Тогава, обаче, той не е знаел нищо за активните му компоненти, а е вярвал в боговете и добрите духове, които живеят в растенията и им дават лечителни сили.

Диоскуридис (40 – 90 пр.хр.) – военен лекар и Хилдегард фон Бинген, хиляда години по-късно (1098г. до 1179г.), също постигат добри резултати, използвайки лечебната сила на бръшляна. Хилдегард, обаче, препоръчва растението да бъде използвано само повърхностно с обяснението, че лечебният ефект се дължи на преминаване на болестта от пациента в растението.

Леонардо Да Винчи (1452 – 1519) също познава лечебния ефект на бръшляна: според него, болестите при дивите глигани били по-малко, защото се хранели с бръшлян.

През 16 век, бръшлянът започва да се използва за лечение на възпаленията на респираторния тракт. До 19 век, обаче, той е използван само от народната медицина и едва след това успява да се наложи като общоприето лекарствено средство, повлияващо ефективно кашлицата.

Повратна точка в този преход е моментът, когато лекар забелязва, че децата от една област в Южна Франция страдат много по-рядко от кашлица. Той открива, че децата там пият млякото си от чаши, изработени от дървесните части на растението бръшлян.

Символизъм

В миналото бръшлянът е бил символ на плодовитост и безсмъртие. Това най-вероятно се дължи на факта, че растението е изключително устойчиво на влиянията на околната среда и е зелено през цялата година. През ранните години на Християнството хората погребвали мъртвите като ги полагали върху постелка от листа на бръшлян. В много средновековни църкви могат да се видят картини, на които присъства бръшляна. Дори днес, хората отглеждат бръшлян на гробовете на близките си.

В Древна Гърция бръшлянът често се е свързвал с виното. Сенчестата, студена природа на бръшляна балансирала горещия характер на виното. Дионисий, гръцкият бог на виното, опиянението и плодовитостта е пример за това. Той бил спасен от клонка от бръшлян при раждането му и затова го наричат още “Kissos” , което означава бръшлян.

Поради факта, че бръшлянът се увива плътно около стволовете на дърветата, той често се приема като символ на преданост и сполучлив брак.

Начинът, по който растението расте, увивайки се и гъвкаво преплитайки клонки, го прави и символ на женствеността.

Съвременна история

1872г. – Създаване на фирма “Engelhard Arzneimittel”

1950г. – Стартиране на производството на капки Проспан

1991г. – Стартиране на производството на сироп Проспан

1997г. – Стартиране на производството на ефервесцентни таблетки Проспан

2013г. – 15 години Проспан на българския пязар

2014г. – Проспан се продава в над 93 страни по света

 

Пишете ни

tn pas cher nike tn pas cher tn pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher moncler pas cher moncler pas cher moncler pas cher sac goyard pas cher sac goyard pas cher sac goyard pas cher sac goyard pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet woolrich outlet woolrich outlet online moncler outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online peuterey outlet peuterey outlet online pandora outlet pandora outlet online